Prijavi se za potpuno BESPLATNI 3-dnevni plan prehrane za instant jačanje IMUNITETA

SolveTheCause Sjemenke lana naslovna slika blog 640x427

Sjemenke lana – čudesna namirnica i super lijek

Da li su sjemenke lana nova čudesna namirnica? Prva istraživanja pokazuju da može pomoći u borbi protiv srčanih i stomačnih oboljenja, dijabetesa, te raznih oblika raka.

Neki lan nazivaju najmoćnijom biljnom namirnicom na svijetu. Postoje dokazi koji kažu da može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, raka, moždanog udara te dijabetesa. To su veoma visoki ciljevi za tako sitno sjeme koje se u ishrani koristi već stoljećima.

Laneno sjeme je uzgojeno u Babilonu, 3.000 godina prije Krista. Lan je uzgajan u starom Egiptu i Kini, te je imao značajnu ulogu u ajurvedskoj medicini hiljadama godina.

Sjeme lana se danas nalazi u raznim namirnicama, od sjemenki, krekera, ulja, prašaka, tableta, kapsula, brašna, do zobenih pahuljica. Lan se također koristi i u prehrani koka nosilja radi veće razine omega-3 masnih kiselina.

TRI NAJVAŽNIJE LJEKOVITE ODLIKE SJEMENKI LANA

Iako sjeme lana sadrži brojne ljekovite komponente, svoju reputaciju super namirnice je dobilo ponajviše radi ove tri:

 • Omega-3 esencijalne masne kiseline, odnosno dobre masti za koje je dokazano da imaju pozitivan utjecaj na zdravlje srca. Svaka supena kašika sjemenki lana sadrži oko 1,8 grama biljnih omega-3 masnih kiselina.
 • Lignani, komponenta koja sadrži biljni estrogen i andioksidativna svojstva. Lanene sjemenke sadrže 75 do 800 puta više lignana u poređenju s drugim namirnicama biljnog porijekla.
 • Vlakna. Sjeme lana sadrži oba tipa – topive i netopive u mastima.

LAN – NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI

Nutritivne vrijednosti za porciju od 100 grama.

UgljikohidratiMastiProteini
22%66%12%
Procijenjeno glikemijsko opterećenje0

Tipična ukupna dnevna vrijednost glikemijskog opterećenja je 100 dnevno ili manje.

Dobre strane lanaOva namirnica ima veoma niske vrijednosti holesterola i natrija. Također je dobar izvor magnezija, fosfora i bakra, te veoma dobar izvor dijetalnih vlakana, tiamina i mangana.

Nutritivni balans

Nutritivna kompletnost48

Nutritivna kompletnost između 0 i 100 je relativna indikacija o kompletnosti namirnice u odnosu na svaki nutrijent koji posjeduje. Što veći broj, to bolje. Važno je zapamtiti da je veoma mali broj namirnica, možda čak nijedna, koja posjeduje sve esencijalne nutrijente.

Kvalitet proteina

Ocjena amino kiselina92

Kvalitet proteina ovisi o pravilnom omjeru svih esencijalnih amino kiselina sadržanih u proteinu. Ako se jedna ili više amino kiselina ne nalazi u dovoljnoj mjeri u proteinu, protein se smatra nekompletnim.

Ocjena amino kiselina od 100 ili viša podrazumijeva kompletan, odnosno visoko-kvalitetni protein. Ako je ocjena ispod 100, to znači da protein nije u potpunosti kompletan, te je potrebno uzimati komplementarne namirnice zajedno s lanom, koje sadrže amino kiseline koje će nadoknaditi one koje nedostaju u lanenim sjemenkama.

Nutritivne informacije

Kalorije
Kalorije na 100g%PDD*
KalorijekcalkJ27%
UKUPNE5342.236
Iz ugljikohidrata118494
Iz masti3531.478
Iz proteina63,5266
Iz alkohola0,00,0

*PDD = Preporučena dnevna doza

Ugljikohidrati
Količina na 100 g%PDD
Ukupni ugljikohidrati28,9 g10%
Dijetalna vlakna27,3 g109%
Škrob0,0 g
Šećeri1,5 g
Masti i masne kiseline
Količina na 100 g%PDD
Ukupne masti42,2 g65%
Zasićene masti3,7 g18%
Mononezasićene masti7,5 g
Polinezasićene masti28,7 g
Ukupne trans masne kiseline~
Ukupne trans-monoenoične masne kiseline~
Ukupne trans-polienoične masne kiseline~
Ukupne Omega-3 masne kiseline22.813 mg
Ukupne Omega-6 masne kiseline5.911 mg
Proteini i aminokiseline
Količina na 100 g%PDD
Proteini 18,3 g37%
Vitamini
Količina na 100 g%PDD
Vitamin A0,0 UI0%
Vitamin C0,6 mg1%
Vitamin D~~
Vitamin E (Alpha Tocopherol)0,3 mg2%
Vitamin K4,3 mcg5%
Tiamin1,6 mg110%
Riboflavin0,2 mg9%
Niacin3,1 mg15%
Vitamin B60,5 mg24%
Folati87,0 mcg22%
Vitamin B120,0 mcg0%
Pantotenska kiselina1,0 mg10%
Holin78,7 mg
Betain3,1 mg
Minerali
Količina na 100 g%PDD
Kalcij255 mg26%
Željezo5,7 mg32%
Magnezij392 mg98%
Fosfor642 mg64%
Kalij813 mg23%
Natrij30,0 mg1%
Cink4,3 mg29%
Bakar1,2 mg61%
Mangan2,5 mg124%
Selen25,4 mcg36%
Florid~
Steroli
Količina na 100 g%PDD
Holesterol0,0 mg0%
Fitosteroli~
Ostalo
Količina na 100 g%PDD
Alkohol0,0 g
Voda7,0 g
Pepeo3,7 g
Kofein0,0 mg
Teobromin0,0 mg

Izvor podataka: USDA SR-21. Svako ‘~’ podrazumijeva da vrijednosti nedostaju ili nisu kompletne.

Postotak preporučene dnevne doze (%PDD) je za odrasle i djecu stariju od četiri godine, i bazira se na dijeti od 2.000 kalorija dnevno. Dnevne potrebe mogu varirati i biti više ili niže, zavisno od individualnih potreba jedne osobe.

Ocjena amino kiselina nije prilagođena probavljivosti, što može umanjiti njenu vrijednost.

UTJECAJ SJEMENKI LANA NA BOLESTI

Sjemenke lana sadrže nutrijente koji mogu imati mnogobrojne koristi za naše zdravlje.

Poput drugih biljnih namirnica, sjeme lana je također bogato antioksidantima koji mogu pomoći u prevenciji bolesti uklanjajući molekule slobodnih radikala iz našeg tijela.

Slobodni radikali se pojavljuju kao rezultat prirodnih procesa i okolnih pritisaka. Ako u tijelu postoji previše slobodnih radikala, može se razviti oksidativni stres koji vodi do uništavanja ćelija i bolesti. Antioksidanti pomažu u uklanjanju slobodnih radikala iz tijela.

Lan pozitivno utječe na razne bolesti:

 • ćelije raka, naročito raka dojke jajnika, prostate
 • kardiovaskularne bolesti, naročito na pojavu infarkta i aritmije
 • dijabetes
 • upale
 • simptomi menopauze i valunzi (iznenadni valovi vrućine)
 • artritis i bolove u zglobovima
 • probavu
 • izloženost zračenju
 • mozak, te preventivno na pojavu moždanog udara
 • glatkoća i blistavost kože, simptomi ekcema, psorijaza, akne
 • crijevna flora
 • arterosklerozu
 • hipertrofiju prostate
 • upalu mokraćnog mjehura
 • nastanak žučnih kamenaca
 • metabolizam masnoća u tijelu
 • imunitet i slobodni radikali
 • upala gornjeg respiratornog trakta
 • gastritis
 • kolitis (učestala upala debelog crijeva)
 • čir na želucu
 • upala mokraćnog mjehura
 • bakterijska infekcija bubrega
 • osteoporoza
 • visok krvni pritisak
 • vanjska primjena na kožu, za zacjeljivanje ožiljaka (ne nanositi na otvorene rane), kod opeklina, upala, kod suhe kože sklone perutanju

Lan za rak

Nedavne studije ukazuju na to da sjemenke lana imaju zaštitni utjecaj protiv raka dojke, raka prostate i raka debelog crijeva. Dokazano je da barem dvije komponente sjemena lana doprinose zaštiti, a to su omega-3 masne kiseline i lignani.

Solve The Cause Blog Lan Rak 600x350
Lan u borbi protiv raka

U istraživanjima provedenim na životinjama, biljne omega-3 masne kiseline, koje su sastavni dio lana, a koje se nazivaju ALA, spriječile su pojavu i rast tumora.

Lignani iz sjemena lana mogu pružiti određeni nivo zaštite protiv raka koji je osjetljiv na hormone, i to bez ‘sukoba’ sa lijekom tamoxifen koji se koristi u tretiranju raka dojke.

Određene studije pokazuju da izloženost lignanima tokom adolescencije pomaže smanjenju rizika od raka dojke, te također može povećati stopu preživljavanja kod oboljelih od raka dojke.

Lignani mogu pružiti pomoć protiv raka blokiranjem enzima koji su uključeni u hormonalnom metabolizmu i koji sprečavaju rast i širenje ćelija tumora.

Neke druge komponente u sjemenkama lana također imaju antioksidativna svojstva koja mogu doprinijeti zaštiti protiv raka i srčanih oboljenja.

Lan za kardiovaskularne bolesti

Istraživanja pokazuju da biljne omega-3 masne kiseline pomažu kardiovaskularni sistem kroz nekoliko različitih mehanizama, uključujući protu-upalna dejstva i normalizaciju otkucaja srca.

Nova istraživanja također upućuju na značajne efekte smanjenja krvnog pritiska od korištenja sjemenki lana. Ovi efekti mogu biti i od omega-3 masnih kiselina, kao i od grupa amino kiselina pronađenih u sjemenu lana.

Solve The Cause Blog Lan Srce 600x350
Sjemenke lana su dobre za borbu protiv kardiovaskularnih bolesti

Nekoliko istraživanja ukazuje na činjenicu da ishrana bogata omega-3 kiselinama iz sjemenki lana pomaže u sprečavanju zadebljanja arterija te lijepljenja bijelih krvnih ćelija na unutarnje zidove krvnih sudova.

Dokazano je da lignani u sjemenu lana također umanjuju nakupljanje plaka kod arteroskleroze do 75%.

Pošto omega-3 masne kiseline mogu igrati ulogu u održavanju prirodnog ritma srca, također mogu biti korisne u liječenju aritmije (nepravilnih otkucaja srca) i srčanog udara. Ovo su još uvijek nedokazane pretpostavke koje zahtijevaju dodatno istraživanje.

Neki naučnici su povezali omega-3 ulja, koja se uglavnom nalaze u ribljem ulju, sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ovo znači da sjeme lana može ponuditi alternativu za morske izvore omege-3, te je ovo bitna informacija za ljude koji prate ishranu isključivo zasnovanu na biljnim namirnicama.

Ishrana bogata lanom, na dnevnoj bazi, također može pomoći u održavanju zdravog nivoa holesterola.

Nivo LDL-a, odnosno ‘lošeg’ holesterola u krvnim sudovima je povezan sa povećanim rizikom od bolesti srca, pretilosti, dijabetesa i metaboličkog sindroma.

Istraživanje provedeno nad ženama u menopauzi je pokazalo smanjenje LDL-a nakon što su žene jele četiri supene kašike mljevenog sjemena lana svakodnevno tokom godinu dana. Efekti smanjenja holesterola od strane lana su rezultat kombinovanih benefita omega-3 ALA masnih kiselina, vlakana i lignana.

Jedno istraživanje iz 2010. godine rađeno je na muškarcima sa umjereno povišenim holesterolom sa ciljem da se pokažu efekti sjemenki lana na nivo holesterola.

Učesnici istraživanja su uzimali ili kapsule koje su sadržavale 20 miligrama lignana, ili 100 mg, ili placebo u periodu od 12 sedmica.

Nivo holesterola je pao nakon uzimanja lignana, naročito kod onih koji su uzimali dozu od 100 mg.

Istraživači iza studije iz 2012. godine koja je uključivala 17 ljudi su saznali da je konzumiranje sjemenki lana smanjilo nivo LDL holesterola i doprinijelo smanjenju tjelesnih masnih naslaga, iako naglašavaju da je značajnu ulogu imala i cjelokupna ishrana.

Lan za dijabetes

Preliminarno istraživanje također sugeriše da dnevno konzumiranje lignana iz sjemenki lana može skromno poboljšati nivo šećera u krvi (mjerenje hemoglobina A1c krvnim testom kod dijabetesa tipa 2).

2013. godine, 25 ljudi je bilo dio istraživanja gdje su im naučnici davali sjemenke lana svaki dan kroz 12 sedmica i to u količinama od 0 g, 13 g ili 26 g. Učesnici su bili u pred-dijabetičnom stanju i to muškarci prekomjerne tjelesne težine ili žene koje su prošle menopauzu.

Doza od 13 g je snizila glukozu i nivo inzulina, te poboljšala osjetljivost na inzulin, ali druge doze nisu imale ovaj efekat.

Također, studija iz 2016. godine na miševima sugeriše da komponente iz sjemenki lana mogu pomoći u smanjenju učestalosti dijabetesa tipa 1 i odgađanju pojave dijabetesa tipa 2. Međutim, moguće je da ovi rezultati ne mogu biti primijenjeni na ljude.

Solve The Cause Blog Lan Dijabetes 600x350
Korist u tretmanu dijabetesa

Iste godine, 99 ljudi sa pred-dijabetičnim stanjem je uzimalo 40 g ili 20 g sjemenki lana, ili nisu uzimali sjemenke lana i placebo svakodevno tokom 12 sedmica. Konzumiranje sjemenki lana je uticalo na smanjenje krvnog tlaka, ali nije poboljšalo nivo šećera u krvi ili inzulinsku otpornost.

Zbog ovoga korist sjemenki lana u tretiranju simptoma dijabetesa ostaje nejasna.

Lan za upale

Dvije komponente sjemenki lana, ALA i lignani, mogu smanjiti upale organizma koje dolaze uz određene bolesti, poput Parkinsona i astme, tako što pomaže u blokiranju otpuštanja određenih agenasa odgovornih za upale.

Dokazano je da ALA ublažava upalne procese kod ljudi, a studije na životinjama su pokazale da lignani mogu smanjiti nivo nekoliko agenasa odgovornih za upalna stanja.

Solve The Cause Blog Lan Upale 600x350
Ublažavanje upalnih stanja

Smanjenje upalnog procesa povezanog sa nakupljanjem plaka u arterijama može biti drugi način na koji sjemenke lana pomažu u prevenciji srčanog i moždanog udara.

Lan za valunge (iznenadne valove vrućine)

Jedna studija na ženama u menopauzi, objavljena 2007. godine kaže da su dvije supene kašike mljevenog sjemena lana pomiješane sa pahuljicama, sokom ili jogurtom, te tako konzumirane dva puta dnevno, upolovile iznenadne valove vrućine. Intenzitet njihovih valova vrućine se također umanjio za 57%. Žene su primijetile razliku nakon svakodnevnog uzimanja sjemenki lana tokom jedne sedmice, a dostigle su maksimalnu korist unutar dvije sedmice.

Međutim, druga studija kaže da ne postoji značajno smanjenje u valunzima između žena u post-menopauzi i žena oboljelih od raka dojke koje su jele pločice od mljevenih sjemenki lana koje su sadržavale 410 miligrama fitoestrogena, u poređenju sa ženama koje su jele placebo pločice.

Rezultati su konzistentni sa drugim studijama koje nisu pokazale značajnu razliku u smanjenju valova vrućine između sjemenki lana i placeba.

Lan za artritis

Prema Arthritis Foundation, sjeme lana može pomoći u smanjenju boli u zglobovima i njihovoj ukrućenosti. Neki ljudi koriste sjemenke lana za reumatoidni artritis, lupus, i Raynaudov fenomen.

Naučnici naglašavaju da je još uvijek nedovoljno dokaza koji podržavaju ove izjave, ali naglašavaju da ALA u sjemenkama lana može pomoći kod smanjenja upale.

Solve The Cause Blog Lan Artritis 600x350
Lan je dobar kod liječenja artritisa

Ljudi sjemenke lana u ove svrhe mogu uzimati:

 • mljevene (jedna supena kašika dnevno),
 • kao ulje (jedna do tri supene kašike dnevno),
 • u kapsulama (1.300 – 3.000 mg dnevno).

Lan za probavu

Sjemenke lana su dobar izvor netopivih vlakana, koja se ne razgrađuju u vodi, nego se zadržavaju u probavnom traktu nakon konzumiranja. Tamo skupljaju vodu i ostale stvari koje organizam treba izbaciti, te tako pospješuju probavu.

Međutim, National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) kaže da je malo dokaza koji upućuju na to da sjemenke lana pomažu u ublažavanju konstipacije.

NCCIH također upozorava da konzumiranje sjemenki lana sa premalo vode može pogoršati zatvor i dovesti do crijevne blokade.

Također, još jedan ekstrem je dijareja (proljev) zbog pretjerane konzumacije sjemenki lana ili lanenog ulja. Lan je prirodni laksativ koji čisti organizam, te ublažava nadutost.

Ako bolujete od sindroma iritabilnog crijeva i Chronove bolesti, za vas sjemenke lana nisu preporučljive.

Lan za radijaciju (zračenje)

2013. godine, naučnici su pronašli dokaze koji sugerišu da su dijetalni lignani iz sjemenki lana pomogli miševima da se oporave od izloženosti zračenju.

Solve The Cause Blog Lan Radijacija 600x350
Pospješuje se oporavak nakon izloženosti radijaciji

Miševi koji su konzumirali lignane, imali su niži nivo upala, povreda, oksidativne štete i fibroza, kao i povećanu stopu preživljavanja, u poređenju s miševima kojima nisu davane sjemenke lana.

Ako daljnja testiranja na ljudima pokažu slične rezultate, lignani iz sjemenki lana mogu pomoći u tretiranju problema sa plućima koji se javljaju od radijacije tokom izloženosti terapiji zračenjem.

Lan za mozak

Kritična uloga u razvoju mozga koju su ‘zaradile’ omega-3 masne kiseline iz morskih plodova je dobro poznata. Istraživanja su u prošlosti bila primarno fokusirana na omega-3 masne kiseline – docosahexaenoic acid (DHA) i eicosapentaenoic acid (EPA).

Dok su istraživanja za DHA učvrstile esencijalnu ulogu DHA u pre- i post-natalnom razvoju mozga, čini se da EPA utiče na promjenu ponašanja i raspoloženja. Gubitak DHA sadržaja u mozgu je povezan sa slabijim performansama u prostornoj orjentaciji i učenju.

Ovi podaci ukazuju na to da druga vrsta omega-3 masnih kiselina, ALA, kojom je bogato sjeme lana, može imati sličan funkcionalni značaj za mozak.

Kada su tokom istraživanja majke miševa hranjene sjemenkama lana tokom trudnoće, mozak novorođenčadi je bio teži i sadržavao je daleko veće količine i ALA i DHA.

Kod novorođenčadi kojoj je dato mljeveno sjeme lana ili ulje od lana ubrzo po rođenju, mozak je imao veću masu, što je dokazalo vrijednost i značaj mljevenih sjemenki lana naročito u ranim fazama post-natalnog razvoja mozga.

Solve The Cause Blog Lan Mozak 600x350
Pozitivni efekti na razvoj mozga

Međutim, iako sjeme lana može unaprijediti razvoj mozga i prostornu memoriju, istraživanje je pozvalo na oprez i ukazalo na činjenicu da ovakva prehrana može smanjiti tjelesni rast zbog disbalansa između nivoa omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Sjemenke lana također mogu poboljšati funkciju mozga tokom nervnih bolesti.

Majčinski unos sjemenki lana je spriječio depresivne simptome kod novorođenčadi i doveo do nervne zaštite tokom eksperimentalne neonatalne hipoksično-ishemične encefalopatije tako što je ublažio gubitak moždane mase zajedno sa poboljšanjima u motornoj hiperaktivnosti i prostornoj memoriji.

Kod miševa izloženih blagom hroničnom stresu, sjemenke lana u prehrani su umanjile sve parametre hroničnog stresa.


Suplementacija u ishrani lignanima iz sjemenki lana poput SDG (secoisolariciresinol diglucoside) je dovela do efekata sličnih anti-depresantima kod miševa izloženih hroničnom stresu, te je pokazala zaštitne efekte u kortikalnim neuronima protiv neuro trovanja uzrokovanog sa NMDA.

Lan za kožu

Nasumična dvostruko-slijepa (ni učesnici, ni provodioci eksperimenta ne znaju ko dobiva eksperimentalnu dozu, a ko placebo) studija u trajanju od 12 sedmica na zdravim ženama sa osjetljivom kožom, pokazala je poboljšanje u stanju kože kao rezultat konzumiranja ulja lana.

Zabilježeno je značajno smanjenje u osjetljivosti, trans-epidermalnom gubitku vode, grubosti kože i ljuštenju, sa povećanom hidracijom kože i glatkoćom.

Solve The Cause Blog Lan Koža 600x350
Sjemenke lana usporavaju proces starenja kože

ALA je identifikovana kao glavni bio agens odgovoran za ove efekte na koži i za starenje.

U poređenju s mlađom populacijom, starije osobe imaju veću koncentraciju pro-upalnih oksilipina koji uključuju 5-HETE, 9, 10, 13-TriHOME i 9, 12-13-TriHOME koji mogu objasniti povećan nivo upale kod starijih ispitanika.

Suplementacija sjemenkama lana u ishrani je pokazala pozitivan utjecaj na balansiranje pro- i anti-upalnih oksilipina, te zbog toga može povećati ljekovite efekte na starenje.

Možete napraviti i domaći losion – laneno ulje pomiješajte s dvije kapi omiljenog eteričnog ulja i nanesite na lice ili tijelo.

Lan za crijevnu floru

Utjecaj mikrobioma na ljudsko i životinjsko zdravlje dobiva sve veću pažnju istraživačke zajednice.

Međutim, dijetalni utjecaj sjemenki lana na crijevnu floru je još uvijek limitiran.

Poznato je da lignani, čiji je sadržaj neobično visok u sjemenkama lana, trebaju biti metabolizirani od strane crijevnih bakterija da bi ušli u ljudsku sistemsku cirkulaciju.

Proizvodnja enterolignana poput enterodiola i enterolaktona iz SDG je najbolje generisana iz mljevenog lana ili odmašćenog lanenog jela/brašna, u poređenju sa mnoštvom drugih namirnica koje sadrže SDG.

Ovaj crijevni metabolizam se dobije kroz biotransformativne akcije specifičnih crijevnih bakterija uključujući Ruminococcus bromii i Ruminococcus lactaris.

Solve The Cause Blog Lan Crijeva 600x350
Liječenje crijevnih oboljenja

Druga istraživanja su pokazala da su Lactobacillus casei i Lactobacillus acidophilus važni u probavi cijelih sjemenki lana da bi se povećala enterodiolna bio-pristupačnost.

Konzumiranje lanenog ulja u ishrani može, pod određenim uslovima, umanjiti prisutnost Proteobacteria i Porphyromonadaceae u crijevnoj mikrobiomi, što može imati pozitivne učinke na bolest alkoholne jetre.

Dnevni unos sluzi iz sjemenki lana je rezultirao u obilju 33 različite metagenomične vrste u crijevnoj flori, uključujući osam različitih vrsta Faecalibacterium, što je pozitivno utjecalo na inzulinsku osjetljivost kod žena podvrgnutih istraživanju.

Lan za mršanje

Ako imate naviku da nešto grickate između obroka, valjalo bi da razmislite o dodavanju lanenih sjemenki vašim grickalicama ili piću da biste kontrolisali glad.

Jedna studija je pokazala da dodavanje samo 2,5 grama ekstrakta vlakana mljevenog lana pićima smanjuje osjećaj gladi i apetita.

Osjećaj smanjene gladi je najvjerovatnije radi netopivih vlakana sadržanih u sjemenu lana. Vlakna pomažu sporu razgradnju u stomaku, što ‘okida’ mnoštvo hormona koji kontrolišu apetit i daju nam osjećaj sitosti.

Solve The Cause Blog Lan Mršanje 600x350
Sjemenke lana u ishrani su odlične ako želite smršati

Suzbijanje gladi i povećanje osjećaja sitosti pomaže u kontroli tjelesne težine i doprinosi procesu mršavljenja.

Za ovu svrhu koristite sjemenke lana cijele, ne mljevene – pospite njima salate, juhe, jogurte, te voćne i povrtne sokove.

Lan za kosu

Ako imate problema sa slabom, beživotnom kosom koja se lomi i ispada, onda svakako uključite sjemenke lana u vaš jelovnik.

Omega-3 masne kiseline u sjemenkama lana njeguju kosu, daju joj zdravlje i sjaj, a vitamin E njeguje korijen kose i tjeme.

Pomažu kod gubitka kose, potiču njenu obnovu i rast.

Solve The Cause Blog Lan Kosa 600x350
Lan njeguje kosu

Mogu pomoći i u slučajevima kada su uzrok gubitka kose problemi sa psorijazom i drugim bolestima.

Također, ako imate kovrdžavu i neukrotivu kosu, od sjemenki lana možete napraviti domaći, prirodni gel – samo ih prokuhajte u vodi i sačekajte da se smjesa ohladi.

KO NE BI TREBAO KORISTITI SJEMENKE LANA?

Dok ne bude dostupno više istraživanja, valja napomenuti da sjemenke lana možda nisu dobre za svakoga, te bi ih ljudi trebali izbjegavati ili se prvo posavjetovati s doktorom ako:

 • koriste razrjeđivače krvi, kao što su varfarin ili aspirin,
 • koriste ne-steroidne protu-upalne lijekove,
 • koriste lijekove za snižavanje holesterola,
 • boluju od hormonalno-osjetljivog raka dojke ili raka maternice,
 • su trudnice ili dojilje,
 • imaju alergiju na sjeme lana.

TOKSIČNOST SJEMENKI LANA?

Iako niti u jednoj kliničkoj studiji nije zabilježeno nikakvo otrovno svojstvo od korištenja sjemenki lana u ishrani, postoje dvije komponente unutar sjemenki lana koje imaju potencijalna toksična svojstva, a to su cijanogeni glikozidi i linatin.

Cijanogeni glikozidi kao što su linamarin, linustatin, neolinustatin, lotaustralin i amygdalin nisu samo dio sjemenki lana, nego se mogu pronaći i u drugim namirnicama poput jabuka, špinata, ili tropskih biljaka.

Teoretski, ove komponente bi mogle proizvesti cijanid, a akutno trovanje cijanidom može ugroziti respiratorni i živčani sistem.

Solve The Cause Blog Lan Trovanje 600x350
Nema zabilježenih slučajeva trovanja lanom

Međutim, 1-2 supene kašike lanenih sjemenki će proizvesti otprilike 5-10 mg hidrogen-cijanida nakon probave. Izuzetno je nevjerovatno, ekstremno nevjerovatno da će ovo dovesti do trovanja iz tri razloga:

 1. 50-60 mg čistog cijanida je potrebno za akutno trovanje.
 2. Ljudsko tijelo može bez problema, rutinski, izvršiti detoksifikaciju od cijanida u količini od 100 mg dnevno.
 3. Kuhanje uništava cijanid, koji je toplotno-labilan.

Na osnovu ovih podataka, osoba bi trebala konzumirati nerealnu količinu od 1 kg sjemenki lana dnevno da bi se uopće pojavili znakovi trovanja cijanidom.

Druga potencijalna toksična komponenta je linatin (antipiridoksin faktor) za kojeg se smatra da dovodi do deficijencije vitamina B6, što nije dokazano niti u jednom istraživanju.

SAVJETI – KAKO KORISTITI SJEMENKE LANA

Mnogi stručnjaci vjeruju da je bolje konzumirati sjeme lana umjesto ulja lana (koje sadrži samo dio sjemena), tako da dobijete sve komponente.

Mljeveni lan, općenito, je idealan prvi izbor, ali mogu postojati specifične situacije gdje su laneno ulje ili lignani (uzeti u količinama kakve se prirodno mogu pronaći u sjemenu lana) bolji izbor.

Koliko sjemenki lana vam je potrebno? Optimalna doza za zdravstvenu korist je još uvijek nepoznata. Ipak, jedna do dvije supene kašike mljevenog lana dnevno je trenutna doza preporučena od strane Flax Council of Canada.

Solve The Cause Blog Lan Korištenje 600x350
Lan se može koristiti na razne načine

Ovo su dodatni savjeti za korištenje, kupovinu i skladištenje sjemenki lana:

 • Kupujte mljeveni lan ili ga sami sameljite. Sjeme lana, kada se konzumira cijelo, nesamljeveno, najvjerovatnije će proći kroz crijevni trakt nesvareno, što znači da vaše tijelo neće uzeti sve potrebne nutritivne komponente bitne za zdravlje. Ako želite samostalno samljeti sjeme lana, mali električni aparati za mljevenje kafe će odraditi posao.
 • Lanena kaša = laneno jelo = mljeveni lan. Nemojte biti zbunjeni različitim imenima za mljeveni lan. Sve je to jedna te ista stvar.
 • Kupite smeđe ili zlatno sjeme lana. Zlatne sjemenke lana su ljepše oku, ali je smeđe sjemenke lakše pronaći u većini supermarketa. Bez brige, nutritivna razlika između ove dvije vrste je gotovo ravna nuli, tako da je izbor na vama.
 • Lan ćete pronaći u prodavnicama ili ga poručiti online. Mnogi lanci prodavnica imaju u ponudi mljeveni lan, ali ga također možete poručiti i putem interneta. Kod nas ćete ga najčešće pronaći u pakovanjima od 100 ili 200 grama.
 • Provjerite deklaraciju na proizvodu. Kada kupujete proizvode koji sadrže lan, provjerite deklaraciju da biste se uvjerili da proizvod sadrži mljeveni lan, a ne cjelovite sjemenke. Lan se može pronaći kao sastav u pahuljicama, pastama, hljebu od cjelovitih žitarica, krekerima, energy pločicama, gotovim jelima bez mesa, kao i grickalicama.
 • Dodajte sjeme lana namirnicama koje stalno jedete. Svaki put kada jedete određeno jelo, poput zobenih pahuljica, smoothy-ja, supe ili jogurta, dodajte kašiku ili dvije mljevenog lana. Uskoro će to postati navika i nećete morati razmišljati o tome, jednostavno ćete to raditi.
 • ‘Sakrijte’ sjemenke lana u tamna, vlažna jela. Jela koja najbolje ‘skrivaju’ lan su tamni sos ili mesne mješavine. Niko neće primijetiti lan koji je umiješan u mesne okruglice, ćufte, pileći parmezan, čili, goveđi temeljac i sl. Kada servirate jelo za četvero, dvije do četiri supene kašike sjemenki lana će biti dovoljne, dok će za serviranje šest do osam jela biti potrebno četiri do osam supenih kašika mljevenog lana.
 • Koristite lan u pripremi peciva. Zamijenite dio brašna sa mljevenim sjemenkama lana u receptima za brzi hljeb, muffine, kiflice, palačinke ili waffle. Pokušajte zamijeniti ¼ do ½ šoljice brašna sa mljevenim lanom ako recept zahtijeva dvije ili više šoljica brašna.
 • Čuvajte lan u zamrzivaču. Najbolje mjesto za skladištenje mljevenog lana je zamrzivač. Zamrzivač će sačuvati lan od oksidiranja i gubitka nutritivne vrijednosti. Možete ga spremiti u zamrzivač u pakovanju u kome ste lan kupili, ili ga staviti u plastičnu vrećicu koju ste dobro zatvorili.
 • Cijele sjemenke lana traju duže. Vanjska opna cijelog sjemena lana izgleda bolje čuva i štiti masne kiseline u unutrašnjosti sjemenke. Dobra je ideja da čuvate cijele sjemenke lana na tamnom i hladnom mjestu prije nego ih sameljete. Međutim, dokle god je sjeme suho i dobrog kvaliteta, može se čuvati na sobnoj temperaturi gotovo godinu dana.

Najčešće namirnice u kojima konzumiramo lanene sjemenke su peciva. Tokom procesa pečenja u trajanju od čak dva sata na temperaturi od 178°C ne mijenja se kompozicija ili sadržaj ALA u muffinima.

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

Mogu li koristiti ulje od lana u kuhanju ili u salatama?

Laneno ulje se može koristiti u kuhanju dokle god se ne zagrijava. Najbolje je dodati ga već pripremljenim jelima i izbjegavati ponovno zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici.

Solve The Cause Blog Lan Ulje 600x350
Ulje lana ne treba kuhati, nego dodavati već skuhanim jelima ili salatama

Razlog tome je što se zagrijavanjem ulje razgrađuje do njegove loše i štetne forme.

Laneno ulje se također može koristiti u salatama, ali imajte na umu da se brzo pokvari. Čuvajte ga u tamnim bocama u frižideru i nemojte koristiti nakon isteka roka.

Koliko sjemenki lana trebam jesti?

Za ljekovita svojstva je dovoljna jedna supena kašika (10 grama) dnevno mljevenih sjemenki lana.

Međutim, preporuka je da se dnevno ne uzima više od pet supenih kašika (50 grama).

LAN I JOGURT ZA DOBRU PROBAVU I BORBU PROTIV VIŠKA KILOGRAMA

Zašto jogurt? Svakodnevnim unosom otprilike 500 grama jogurta u organizam, postiže se značajan gubitak kilograma i efekat ‘topljenja’ masnoća koje nastaju oko stomaka.

Putem jogurta u organizam unosimo velike količine kalcija koje umanjuju izlučivanje kortizola.

Kortizol je hormon koji sudjeluje u regulaciji ugljikohidrata, proteina i masti. Neke vrste jogurta izvor su probiotika (dobrih bakterija) koje žive u probavnom traktu.

Probiotici pomažu u eliminaciji štetnih mikroorganizama koji uzrokuju upale, te pomažu u prerađivanju hrane i stanjima poput nadutosti i proljeva.

Jogurt je bogat izvor vitamina, pa tako sadrži: kalij, fosfor, cink, jos, vitamin B5 i vitamin B12 koji je odgovoran za očuvanje zdravlja nervnog sistema.

Studija iz 2019. godine objavljena od strane iranskih fakulteta medicinskih nauka dokazala je pozitivan učinak konzumiranja jogurta i sjemenki lana na glikemijski status i rizik od kardiovaskularnih bolestu kod oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Studija je provedena ciljano da otkrije učinak lanenih sjemenki i jogurta na glikemijski indeks, lipidni profil i krvni tlak kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Solve The Cause Blog Lan Jogurt 600x350
Lan kombinovan s jogurtom ili kefirom ima izuzetan učinak na probavu i mršanje

U istraživanju je učestvovalo 57 pacijenata s dijabetesom tipa 2, a svaki dan su konzumirali 200g jogurta sa 2,5% mliječne masti obogaćenog s 30g lanenih sjemenki.

Istraživači su došli do zaključka kako dodavanje lanenih sjemenki u prehranu može smanjiti neke rizične faktore kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

S obzirom na to, preporučuju konzumiranje jogurta obogaćenog lanenim sjemenkama kao korisnu alternativu u prevenciji i smanjenju komplikacija kod dijabetesa.

Također se ističe važnost daljih istraživanja da se odredi tačna veličina porcije i doza lanenih sjemenki koja će imati željeni učinak.

RECEPTI SA SJEMENKAMA LANA

Spremni ste probati sjeme lana? Donosimo vam nekoliko recepata.

Kukuruzni krekeri

SASTOJCI

 • 130 g kukuruzne krupice
 • 30 g sjemenki lana
 • 30 g susama
 • 50 g sjemenki suncokreta
 • 50 ml suncokretovog ulja
 • 250 ml proključale vode
 • sol
 • papir za pečenje

PRIPREMA

Ubacite u posudu sve suhe sastojke, pa dodajte suncokretovo ulje.

Miješajte kuhačom dok se sastojci ne prožmu. Ulijte vodu koja je tek proključala i sve dobro promiješajte.

Solve The Cause Blog Lan Kukuruzni krekeri 600x350
Kukuruzni krekeri

Smjesa će ličiti na palentu, iako će djelovati tekuće. Tekstura ne treba biti kao tijesto za mijesiti, ali će se dobro razvući.

Ostavite da se malo ohladi, a u međuvremenu na radnu ploču postavite papir za pečenje veličine tepsije.

Kašikom prebacite pola smjese u sredinu papira za pečenje, pa pritisnite drugim papirom za pečenje.

Pritisnite tijesto rukom da ga malo raširite, pa preko papira razvaljajte valjkom na veličinu papira. Nastojte dobro stanjiti tijesto.

Maknite gornji papir i prenesite tijesto na tepsiju. Vjerovatno će popucati, ali to nije važno, jer ćete ga nakon pečenja svakako trgati.

Ponovite postupak i s drugim dijelom tijesta, pa obje tepsije stavite u pećnicu na 150°C i pecite 30-ak minuta, uz uključen ventilator.

Na pola pečenje zamijenite mjesta tepsija, tako da se krekeri ispeku jednolično, a keksiće provjerite već nakon 20 minuta.

Gotovi keksići će zamirisati, dobiti rumenu boju i biti suhi. Možete ih jesti same, uz tartar umak ili uz umak od paradajza.

Heljdini krekeri s lanenim brašnom

SASTOJCI

 • 600 g pire krompira
 • 600 g heljdinog brašna
 • 100 g lanenog brašna
 • 3 jaja
 • 2 male kašike himalajske soli
 • 150 ml kokosovog ulja
 • 1 prašak za pecivo
 • 50 g lana u zrnu
 • 50 g susama

PRIPREMA

Solve The Cause Blog Lan Brasno 600x350
Laneno brašno

Suhe sastojke izmiješajte s ohlađenim pireom, te dodajte 2 jaja i ulje. Sve dobro promijesite i odmah oblikujte krekere. Premažite ih umućenim jajetom i posipajte sjemenkama. Pecite krekere oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.

Recept za ‘sretna crijeva’

Praktikovati kroz tri sedmice – svaki dan umjesto doručka.

SASTOJCI

 • 1 velika kašika mljevenih sjemenki lana
 • ½ šoljice probiotskog jogurta ili domaćeg kefira

Solve The Cause Blog Lan Mljeveni 600x350
Mljeveni lan

POSTUPAK

 1. sedmica: 1 kašika lanenog brašna ili mljevenog lana s pola šoljice jogurta ili kefira
 2. sedmica: 2 kašike lanenog brašna ili mljevenog lana s pola šoljice jogurta ili kefira
 3. sedmica: 3 kašike lanenog brašna ili mljevenog lana uz cijelu šoljicu jogurta.

Nakon tri sedmice, potrebno je napraviti pauzu od 7 dana, te ponovo započeti s postupkom. Kako bi recept imao što bolji učinak pijte najmanje 2 litra vode svaki dan.

Recept za čišćenje organizma

Možete koristiti sjemenke lana, ali i laneno ulje, oboje je jednako djelotvorno.

Natopite jednu supenu kašiku sjemenki lana u šoljici vode i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro popijte tekućinu (koja će postati želatinasta) zajedno sa sjemenkama.

Solve The Cause Blog Lan Čišćenje 600x350
Detoksikacija organizma uz pomoć sjemenki lana

Ponavljajte ovu kuru svaki dan kroz dvije sedmice.

Sjemenke lana možete staviti u zelene detox smoothie-je, dodajte im po jednu supenu kašiku.

Sirovi hljeb od lanenih sjemenki

Ovaj hljeb se ne peče. Često ga konzumiraju vegani, a naročito oni koji su ljubitelji isključivo sirove hrane. Hljeb se, naravno, ne može dizati, pa tako ni izgledati kao klasični kupovni hljeb, ali je okusom veoma dobar i veoma zasitan.

SASTOJCI

 • ½ čaše sjemenki lana
 • 3 pune kašike izblendanih sjemenki suncokreta s malo vode
 • ½ čaše brazilskih oraha
 • himalajska so

Solve The Cause Blog Lan Hljeb 600x350
Laneni hljeb

PRIPREMA

 1. Suncokret prvo namočiti u vodu na 5-6 sati i tokom namakanja isprati barem 2-3 puta.
 2. Nakon 5-6 sati stavite u blender s malo vode (da prekrije 3 kašike sjemenki) i dobro izblendajte.
 3. U mlinu za kafu ili u blenderu sameljite i lanene sjemenke.
 4. Toj smjesi od lana dodajte himalajsku so i smjesu od suncokreta i vode, i za kraj dodajte mljeveni brazilski orah.
 5. Sve dobro izmiješajte i stavite na ravnu površinu pa valjkom rastežite dok cijela smjesa ne bude ravnomjerna i tanka otprilike pola prsta. Isjecite na kocke odnosno šnite i stavite da se osuši.

Laneni proteinski doručak

SASTOJCI

 • ¾ šoljice grčkog jogurta
 • malo oraha
 • 2 kašike mljevenih sjemenki lana
 • malo voća (ako želite)

Solve The Cause Blog Lan Doručak 600x350
Lan i jogurt s malo voća čine izvrstan proteinski doručak

Sve što trebate učiniti je pomiješati sastojke u zdjelici i pojesti.

Krekeri za međuobrok

SASTOJCI

 • 2 šoljice lanenih sjemenki
 • 4 šoljice vode
 • dodaci:
  • za slatke krekere: naribana jabuka, cimet, narezane banane, šumsko voće
  • za slane krekere: bosiljak, origano, nasjeckani češnjak, ruzmarin

PRIPREMA

Namočite sjemenke 15-ak minuta u vodi.

Solve The Cause Blog Lan Krekeri 600x350
Laneni krekeri

Sastojke za koje ste se odlučili umiješajte u namočene sjemenke.

Dobivenu masu stavite na papir u jako tankom sloju i pecite na 200 stepeni kroz 15 minuta, pa ih provjerite i okrenite na drugu stranu.

Trajanje pečenja/sušenja ovisi o kvaliteti sjemenki i vremenu namakanja, pa sami provjerite hrskavost.

Ljekoviti napitak sa sjemenkama lana

Ovaj prirodni napitak preporučuju mnogi nutricionisti, a vrlo je ljekovit i izuzetno koristan za ljude koji pate od gastritisa, čira na želucu, hroničnog zatvora i hemoroida.

Napitak treba pripremiti dan ranije.

Pred spavanje prelijte 3 kašika lana litrom kipuće vode i ostavite da odstoji preko noći. Najbolje je koristi termos bocu. Ako nemate, samo ih namočite u zdjelu, poklopite i ujutro procijedite. Dobit ćete malo gušću smjesu.

Procijeđeni napitak konzumirati 3 do 4 puta u toku dana po 150 ml, pola sata prije obroka.

Napitak se uvijek priprema navečer, za sutradan, jer moža biti svjež, pa nemojte praviti zalihe.

Napitak od lana se konzumira 10 dana, a onda se napravi pauza od 10 dana, i nastavlja se ponovo, do željenog rezultata – gubitka kilograma i poboljšanja probave.

ZAKLJUČAK

Dodatak ishrani u vidu mljevenih sjemenki lana ima mnoga ljekovita svojstva za tijelo.

Iako su kardiovaskularne bolesti i rak područja koja su najbolje istražena i koja daju uvjerljive dokaze korisnog djelovanja sjemenki lana u ishrani, druga područja poput crijevnog zdravlja i dijabetesa također pokazuju pozitivne efekte lana.

Preostala područja zahtijevaju dodatno istraživanje da bi se donijeli konačni zaključci, ali su preliminarni podaci mnogo obećavajući.

Primamljivo je razmišljati o sjemenkama lana kao o super namirnici radi njihovih mnogobrojnih zdravstvenih koristi. Ipak, imajte na umu da ne postoji magična namirnica ili nutrijent koji garantuje unapređenje zdravlja.

Bitno je stalno, iznova i iznova praviti ispravne izbore u prehrani, kao dio vašeg ukupnog zdravog životnog stila.

Na kraju, istraživanja su dala jasan argument da mljeveno sjeme lana doprinosi zdravlju. Nema razloga da ga ne uključimo u našu svakodnevnu ishranu.

REFERENCE

 1. Parikh M., Netticadan T., Pierce G.N. Flaxseed: Its bioactive components and their cardiovascular benefits. Am. J. Physiol. Heart Circ. Physiol. 2018;314:H146–H159. doi: 10.1152/ajpheart.00400.2017.
 2. Chen Z.Y., Ratnayake W.M.N., Cunnane S.C. Oxidative stability of flaxseed lipids during baking. J. Am. Oil Chem. Soc. 1994;71:629–632. doi: 10.1007/BF02540591.
 3. Austria J.A., Aliani M., Malcolmson L.J., Dibrov E., Blackwood E.P., Maddaford T.G., Guzman R., Pierce G.N. Daily food choices over one year when patient diets are supplemented with milled flaxseed. J. Funct. Foods. 2016;26:772–780. doi: 10.1016/j.jff.2016.08.045.
 4. Dzuvor C.K.O., Taylor J.T., Acquah C., Pan S., Agyei D. Bioprocessing of functional ingredients from flaxseed. Molecules. 2018;23:2444. doi: 10.3390/molecules23102444.
 5. Dupasquier C.M.C., Dibrov E., Kneesh A.L., Cheung P.K.M., Lee K.G.Y., Alexander H.K., Yeganeh B., Moghadasian M.H., Pierce G.N. Dietary flaxseed inhibits atherosclerosis in the LDL receptor deficient mouse in part through anti-proliferative and anti-inflammatory actions. Am. J. Physiol. 2007;293:H2394–H2402.
 6. Prasad K. Flax lignan complex slows down the progression of atherosclerosis in hyperlipidemic rabbits. J. Cardiovasc. Pharmacol. Ther. 2009;14:38–48. doi: 10.1177/1074248408330541. 
 7. Park J.B., Velasquez M.T. Potential effects of lignan-enriched flaxseed powder on bodyweight, visceral fat, lipid profile, and blood pressure in rats. Fitoterapia. 2012;83:941–946. doi: 10.1016/j.fitote.2012.04.010.
 8. Soltanian N., Janghorbani M. A randomized trial of the effects of flaxseed to manage constipation, weight, glycemia, and lipids in constipated patients with type 2 diabetes. Nutr. Metab. 2018;15:36. doi: 10.1186/s12986-018-0273-z.
 9. Mani U.V., Mani I., Biswas M., Kumar S.N. An open-label study on the effect of flax seed powder (Linum usitatissimum) supplementation in the management of diabetes mellitus. J. Diet. Suppl. 2011;8:257–265. doi: 10.3109/19390211.2011.593615.
 10. Mason J.K., Thompson L.U. Flaxseed and its lignan and oil components: Can they play a role in reducing the risk of and improving the treatment of breast cancer? Appl. Physiol. Nutr. Metab. 2014;39:663–678. doi: 10.1139/apnm-2013-0420.
 11. Gaya P., Medina M., Sánchez-Jiménez A., Landete J.M. Phytoestrogen metabolism by adult human gut microbiota. Molecules. 2016;21:1034. doi: 10.3390/molecules21081034.
 12. Lauritzen L., Brambilla P., Mazzocchi A., Harsløf L.B., Ciappolino V., Agostoni C. DHA effects in brain development and function. Nutrients. 2016;8:6. doi: 10.3390/nu8010006.
 13. Kidd P.M. Omega-3 DHA and EPA for cognition, behavior, and mood: clinical findings and structural-functional synergies with cell membrane phospholipids. Altern. Med. Rev. 2007;12:207–227.
 14. Fernandes F.S., de Souza A.S., do Carmo M., Boaventura G.T. Maternal intake of flaxseed-based diet (Linum usitatissimum) on hippocampus fatty acid profile: implications for growth, locomotor activity and spatial memory. Nutrition. 2011;27:1040–1047. doi: 10.1016/j.nut.2010.11.001.
 15. Li X.B., Yang Z.X., Yang L., Chen X.L., Zhang K., Yang Q., Wu Y.M., Liu S.B., Tao K.S., Zhao M.G. Neuroprotective effects of flax lignan against NMDA-induced neurotoxicity in vitro. CNS Neurosci. Ther. 2012;18:927–933. doi: 10.1111/cns.12003.
 16. Cetisli N.E., Saruhan A., Kivcak B. The effects of flaxseed on menopausal symptoms and quality of life. Holist. Nurs. Pract. 2015;29:151–157.
 17. Dew T.P., Williamson G. Controlled flax interventions for the improvement of menopausal symptoms and postmenopausal bone health: A systematic review. Menopause. 2013;20:1207–1215. doi: 10.1097/GME.0b013e3182896ae5.
 18. Neukam K., De Spirt S., Stahl W., Bejot M., Maurette J.M., Tronnier H., Heinrich U. Supplementation of flaxseed oil diminishes skin sensitivity and improves skin barrier function and condition. Skin Pharmacol. Physiol. 2011;24:67–74. doi: 10.1159/000321442.
 19. Lagkouvardos I., Kläring K., Heinzmann S.S., Platz S., Scholz B., Engel K.H., Schmitt-Kopplin P., Haller D., Rohn S., Skurk T. Gut metabolites and bacterial community networks during a pilot intervention study with flaxseeds in healthy adult men. Mol. Nutr. Food Res. 2015;59:1614–1628. doi: 10.1002/mnfr.201500125.
 20. Soltanian N., Janghorbani M. Effect of flaxseed or psyllium vs. placebo on management of constipation, weight, glycemia, and lipids: A randomized trial in constipated patients with type 2 diabetes. Clin. Nutr. ESPEN. 2019;29:41–48. doi: 10.1016/j.clnesp.2018.11.002.
 21. Cressey P., Reeve J. Metabolism of cyanogenic glycosides: A review. Food Chem. Toxicol. 2019;125:225–232. doi: 10.1016/j.fct.2019.01.002.

podijelite:

Share on facebook
Facebook

društvene mreže

čitajte još

0
ČLANOVA Tajne Facebook Grupe

Zatražite pristup!

Slični tekstovi

Korištenjem ove web stranice, slažete se uslovima opisanim u Politika privatnosti i Odricanje od odgovornosti.